Maltractaments


Segons l’OMS la violència de gènere fa referència a: “ La violencia específica contra las mujeres, utiliza como instrumento para mantener la discriminación, la desigualdad y las relaciones de poder de los hombres sobre las mujeres. Comprende la violencia física, sexual y psicológica incluidas las amenazas, la coacción, o la privación arbitraria de libertad, que ocurre en la vida pública o privada y cuyo principal factor de riesgo lo constituye el hecho de ser mujer”.

TIPUS DE VIOLÈNCIA

  • Física: espènyer, donar bufetades, fer cremades, estirar els cabells, cops de puny, puntades, esgarrapar, agredir amb qualsevol arma (bastons, ganivet, pistoles, etc...) limitar la mobilitat, etc... 
  • Psíquica: Humiliacions en públic o privat, desvaloritzacions, crítiques exagerades, menyspreus, amenaces, insults, llenguatge humiliant, culpabilitzacions, no deixar prendre decisions, control dels diners, aïllament social, etc...
  • Sexual: Relacions sexuals forçoses, utilitzant o no la força física, abús o violació.
FACTORS DE RISC

La violència es pot produir en qualsevol edat i en qualsevol grup sociocultural, si més no, el perfil de més risc per ser una dona maltractada està associada, generalment a les següents característiques: baixa autoestima, aïllament, consum d’alcohol o drogues, embaràs i dificultats econòmiques.
A més d’aquests factors, existeix una circumstància que està clarament relacionada amb el fet de ser maltractada, el fet de ser testimoni de violència familiar durant la infància o adolescència.
En els casos dels homes maltractadors s’ha observat que compleixen el següent perfil: en un 45% dels casos són alcohòlics i utilitzen la beguda com excusa per agredir, tot i que no és sempre aquesta causa. Són persones amb valors tradicionals arcaics. Se senten fracassats, mai parlen dels sentiments que tenen i només expressen amb facilitat l’ira i el còlera. La violència suposa per ells una manera d’autoafirmar-se. Mostren una imatge pacífica fora de casa, les seves vides estan centrades exclusivament en la família (sense amics i poques o cap relació social), a més dificulten o no permeten que la seva parella es relacioni amb altres persones. Són gelosos, controladors i possessius i això l’utilitzen com si fos una prova d’estimació.
Són homes que solucionen els problemes amb violència i culpen als demés de la seva pèrdua de control. Posseeixen una baixa tolerància a la frustació i a l’estrès. En moltes ocasions estan en situacions d’atur o treball intermitent.
Per finalitzar, assenyalar que el mateix que passava en el cas de les dones, el factor més rellevant és l’experiència de violència en les seves famílies d’origen: “Quan naixes i ets petit, si no has vist un altre món, creus que el més normal de la vida és que el teu pare doni una pallissa darrera una altra a la teva mare”.

NO ÉS CERT QUE....
  • Quan es maltracta, és perquè a fet alguna cosa.
  • Una dona només és maltractada quan l’home té un problema.
  • La violència dintre de casa és un assumpte de la família i no ha de sortir ni s’ha de conèixer fora d’ella.
  • Quan les dones diuen “NO” volen dir “SI”.
  • Al final és ella l’ha que tria viure amb aquell home. Si es deixa pegar, és perquè li agrada.
  • Quan tenen fills és millor que s’aguantin.
  • Homes addictes a les drogues, alcohol, aturats, amb estrès, etc... són violents per efecte de la seva situació personal.
EL CICLE DE LA VIOLÈNCIA

Moltes vegades ens preguntem perquè les dones maltractades suporten durant tant de temps les agressions. És molt habitual que la relació passi per diferents fases on poc a poc es va instaurant un círcol viciós i difícil de trencar. Quant més dura una relació de maltractes, més costa sortir-se d’ella.
Durant la primera fase, l’home es mostra protector, intenta portar el control de la relació transformant-la en signes d’estimació: “no marxis”, “quedat amb mi”, “anem de cap de setmana sols”, “posat aquesta roba que et queda millor”, etc...
Així l’agressor vol fascinar i anul·lar les capacitats defensives i el sentit crític de la víctima. Quan el maltractador s’ha fet més fort, comencen les agressions verbals, els insults, amenaces i burles. La dona comença a sentir-se culpable i procurarà d’evitar la separació. 

En la tercera fase l’home passa a tenir les explicacions violentes: agressions físiques, psíquiques i sexuals.
Trenca els objectes de la dona i de la casa, la dona entra en una fase d’indefensió on predomina la negació de l’agressor: “ets tu la que em provoques”. Després apareix el moment del arrepenediment, l’home demana perdó i promet que canviarà, la dona el perdona; aquesta fase es coneix com “la lluna de mel”, però només és un fet transitori, la història torna al principi de la primera fase.
En general, els atacs cada cop seran més freqüents, més intensos i perillosos, el cicle no es para i la fase d’apenediment es fa més petita i la agressió cada cop més gran.



CONSEQÚÈNCIES DE LA IOLÈNCIA 
  • A nivell físic:Lesions de qualsevol tipus, traumatismes, ferides, hemorràgies, cremades, relacions sexuals forçades, embarassos de risc i abortaments. LA MORT. 
  • A nivell psicològic: trastorn per estrés postraumàtic, ansietat, por, depressió, abús de drogues, alcohol i psicofàrmacs, trastorns per somatització, disfuncions sexuals, baixa autoestima,,,,,, dificultat a l’hora de prendre decisions, trastorns de la son, ràbia i ira, l’ús de la violència envers als seus fill, intents de suïcidi.

  • A nivell social: Aïllament social i incomunicació, absentisme laboral, pèrdua del treball.

CONSEQÜÈNCIES EN ELS FILLS/ES

  • A nivell físic:
§   Risc d’alteració i del seu desenvolupament integral.
§   Amb freqüència són víctimes de maltractament per part del pare o mare.
§   Desatendre les necessitats bàsiques (higiene, alimentació, etc...)
  • A nivell psicològic:
§  Sentiments d’amenaça. Més freqüències de malalties psicosomàtiques i trastorns psicopatològics secundaris. Problemes de conducta dintre de la llar, en l’escola i amb els amics. Por, desconfiança, bloqueig davant de situacions violentes, dificultats per mantenir l’atenció i concentració, hiperactivitat, dificultats d’aprenentatge, tenen una imatge dolenta de si mateix, baixa tolerància a la frustació.
  • A nivell social:
§  Dificultats en la socialització, comportaments violents amb els companys, dificultats d’integració, absentisme escolar i baix rendiment, dificultats a l’hora d’aprendre les normes i executar-les
QUÈ S’HA DE FER DURANT UN ATAC VIOLENT?
  • Buscar un espai amb sortida i que no tingui objectes perillosos.
  • Protegeix el cap i la cara.
  • Fer tot el soroll que es pugui, cridar fort, obrir finestres i portes.
  • Si pot, cridi als veïns.
  • Ensenyi als seus fills a protegir-se i a demanar ajuda.
RECORDI

  • El que ha passat no és per la seva culpa, es culpa de l’agressor.
  • Busqui ajuda especialitzada per superar la situació.
  • No s’aïlli, parli amb els familiars i amics.
  • Exigeix justícia, denunciï els maltractaments.
QUÈ FER SI S’HA ESTAT VÍCTIMA DE MALTRACTES?

  • Marxi de casa:
Si la seva seguretat o la dels seus fills està en perill, pot abandonar el domicili sense incomplir el deure de convivència, sempre i quan en 30 dies es presenti una demanda de separació. És convenient denunciar els maltractes.
El llibre de família, DNI i els dels seus fills, carnet de conduir, targeta  de la seguretat Social o documentació de la sanitat privada. Fotocòpia de l’escriptura de l’habitatge o contacte de lloguer, llibretes d’estalvi, fotocòpia de l’última nòmina de la parrell. Qualsevol document rellevant de la parella: denuncies, informes de salut mental, tractaments d’alcoholisme, etc...

DEMANDAR

  • Assistència mèdica: Si es va a un Centre Sanitari demani els parts de lesions que s’ha fet . També és important que la víctima i els seus fills rebin assistència psicològica.
  • La denúncia: La llei protegeix la seva integritat i salut física o mental, i penalitza els maltractes d’obra o de paraula, i la violència habitual dintre de la família. Durant la denúncia rebrà informació sobre els drets que té. Es pot interposar la denúncia a qualsevol comissaria de policia, la guàrdia civil, policia local o jutjats de guàrdia. És convenient sol·licitar una ordre de protecció.
  • Vagi a un Centre de la Dona: Aquest centres tenen la finalitat d’oferir acollida temporal a totes les dones i els seus fills que han sofert maltractaments, on se’ls prestarà l’atenció integrada, social, psicològica i jurídica adequada. Aquest servei va dirigit a totes les dones que no tinguin l’ajuda de la família, no disposi de recursos econòmics i estiguin en situació de risc per la seva vida i la dels seus fills.
La Orden de Protección constituye un nuevo instrumento legal diseñado para proteger a la víctima de la violencia doméstica frente a todo tipo de agresiones. El procedimiento es particularmente sinple y rápido, dirigido a proporcionar protección integral e inmediata.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada