Alcoholisme

“ L’important és detectar les situacions problemàtiques que produeix l’abús d’alcohol per així poder actuar”.
L’alcohol és la substància tòxica més consumida per la població de diferents edats i , a més, la majoria dels casos comencen dintre de la pròpia família amb petites festes.
L’abús produeix dependència i tolerància, així com problemes orgànics (problemes cerebrals, alteracions cardíaques i hormonals, trastorns estomacals, del pàncrees i de l’intestí, lesions mortals al fetge, etc....) i psicològics ( pèrdua de memòria, atenció i control social, distorsió dels sentiments, etc...) com tots ja coneixem.
Els accidents de trànsit, les baralles al carrer o el maltractament físic dintre de la família estan relacionats amb l’ingesta excessiva d’alcohol. Però sembla que cadascú pensi que allò no li passarà a ell. Al nostre país existeix una cultura molt arrelada amb el consum de l’alcohol, el que crida l’atenció durant l’última dècada és l’excessiu consum juvenil, tant per l’elevat percentatge d’adolescents i joves que consumeixen alcohol de manera regular o reiterada, com per l’edat d’inici al consum, que cada any va decreixent.
Què podem fer dintre de la família, per no arribar a aquests extrems?
En primer lloc, l’important és detectar les situacions d’abús d’alcohol per poder actuar. Posteriorment, si ja s’ha arribat a l’alcoholisme, i tots sabem que la família s’ha d’involucrar, les actuacions s’han de deixar a càrrec dels professionals especialitzats.
S’ha d’estar pendents dels senyals que indiquen l’existència d’un problema amb l’alcohol. Els bevedors socials poden amagar un problema d’alcoholisme durant anys.

·        Hi ha pautes de consum d’alcohol més “socials”, es a dir, les que presenten aquelles persones que beuen tots els dies, en contextos normalitzats, com prendre un aperitiu, una copa després de la feina, o menjant amb la família.
Pot passar que en aquestes situacions s’abusi del consum d’alcohol. És habitual en els homes i dones professionals adultes que treballen fora de casa. Aquesta pauta pot estar amagant un problema d’alcoholisme durant molts anys, per la qual cosa s’ha de prestar molta atenció a:

§  La quantitat ingerida diàriament. S’ha de tenir en compte, la dona és fisiològicament més vulnerable als efectes nocius de l’alcohol. D’aquesta manera, es considera un consum de risc a partir de 24 gr/dia en la dona ( més de 3 copes de vi, més de 6 canyes de cervesa, més d’una copa de whisky, ginebra  o rom), els homes estaria en 40 gr/dia.

§  Augment de les baixes per malalties poc justificades, absentisme laboral, impuntualitat i negligència en la feina.

§  Increment o disminució de pes, aparició de trastorns digestius, alteracions del son i de les relacions sexuals.

§  Implicació en accidents de trànsit.

§  Deteriorament en les relacions socials i familiars. Aquí ha de fitxar-se bé en l’aparició de conductes agressives o violentes, que poden portar al maltractament físic o psicològic, però sense arribar a aquets extrems hi ha el deteriorament de la comunicació, en l’expressió dels sentiments profunds, en la implicació de les feines i conflictes familiars, etc...

·        Atenció a “la solitut de la mestressa de casa”. Alguna dona amb fills adolescents o joves dels quals ja no s’han d’ocupar tant, i amb un marit que treballa tot el dia fora de casa “ beuen d’amagades”. Aquest consum, potser és més difícil de detectar que el cas anterior, per que el funcionament de la llar i les relacions familiars es ressenten abans. En aquest cas, quins senyals ens poden indicar l’existència d’un problema amb l’alcohol?:

§  Aïllament, ansietat i mentires. Es comença a veure per solitud i el buit que experimenta en un principi l’alcohol l’anima, per la qual cosa el seu marit i fills la poden trobar més contenta i parladora. Però a mesura que el consum es va convertint en problemàtic, ho voldrà amagar. Per aquest motiu , si s’ha begut més del compte quan arribi la família pot dir que no es troba bé i anar-se’n a dormir. També si durant un cap de setmana tenen un projecte per fer tots junts fora de casa i ella decideix quedar-se. Com a més a més el consum excessiu és clandestí,  amagarà l’alcohol en llocs inversemblants i ocults. Però viurà cada dia amb més angoixa per si la seva família s’adoni que està beguda o trobi el beure amagat. La seva família no trigarà en adonar-se del seu nerviosisme habitual, les mentires, etc...

§  Negligència o abandonament de la cura dels fills i de la llar. La llar cada cop està més bruta i desordenada, s’oblida d’anar a recollir als nens al col·legi o arriba tard, descuida l’alimentació de la família, etc...

§  Canvis en l’estat d’ànim, arribant fins i tot a la depressió. Si en aquests casos de consum abusiu d’alcohol altera l’efectivitat i l’estat anímic, en moltes dones es freqüent la presència de sentiments infravaloraritzats i una baixa autoestima. La seva família observarà si plora amb freqüència, que parli de mort, que cada dia es cuida menys físicament. També poden aparèixer conductes violentes i augmentar les baralles amb els fills i les disputes amb la parella.

·        “ Tots ho fan”. El patró del consum d’alcohol en els joves es caracteritza per la concentració de l’ingesta  durant el cap de setmana i pel seu paper fonamental com afavoridor de l’oci i de les relacions socials. Prova d’això és, que els joves beuen en grup, amb els amics, i que molts afirmen que ho fan per desinhibir-se i per sentir-se integrats al grup. Només alguns no proven l’alcohol, la majoria únicament “passaran per aquesta etapa”, però uns altres arribaran a tenir problemes derivats del consum abusiu de l’alcohol ( accidents de trànsit, absentisme escolar, baralles al carrer, etc...). Els adolescents i joves no solen percebre les situacions de risc en el qual s’arriben a trobar, no tenen necessitat de demanar ajuda, per la qual cosa els pares han de prendre la consciència de la situació, i tractar el més aviat possible el problema. No s’ha de tancar els ulls davant de la evidència.

§  El consum d’alcohol es fàcil de detectar: fa olor. A més, altera  la conducta observable: disminueixen els reflexes, caminar es torna inestable, el parlar “pastós”, els ulls “perduts”.... Però és cert que l’olor pot amagar-se ( xiclets, caramels...) o que els fills arribin a casa quan els pares ja estiguin dormint. En aquest cas, s’ha d’observar unes altres dades menys directes: si s’està produint un canvi en el rendiment escolar, inclòs  l’absentisme. Si cada cop que surt de casa torna més tard, o si hi ha vegades que no torna a dormir. Si beuen els seus amics. Si ha tingut algun accident de transit, ni que sigui lleu. S’ha barallat algun cop al carrer. En definitiva, els pares poden detectar canvis als seus fills que indiquin que hi ha alguna cosa que no va bé, tot i que no sigui conseqüència d’un consum excessiu d’alcohol.

§  Pot formar part del seu desenvolupament evolutiu. Els sentiments dels pares quan descobreixen que els seus fills beuen massa poden estar carregats de culpabilitat, pensant que han fallat durant la seva educació. El primer que s’ha de fer és “desdramatitzar” i comprendre  que els adolescents passen per una etapa en la qual, per consolidar la seva identitat i expressar els seus desitjos d’autonomia, en ocasions busquen transgredir les normes provinents per part dels adults. En aquesta etapa les experiències del grup d’amics adquireixen un paper essencial, i si el que tots fan és beure, ells també ho faran. La majoria de casos, les conductes problemàtiques en les qual es veuen involucrats els adolescents es limiten a breus períodes d’experimentació. Si el consum d’alcohol és reiterat o intensiu, llavors pot ser un símptoma de problemes més profunds, una manera d’evadir-se dels conflictes. Sigui com sigui, no s’ha de buscar culpables, sinó, responsabilitzar-se tots i trobar les solucions.


§  És necessari parlar del problema. Si els pares mostren el seu recolzament, tindran una comunicació bona i facilitaran l’expressió de sentiments, segur que serà més fàcil que el fill reconegui el problema que té i s’impliqui en trobar solucions. Al mateix temps, els pares no han de caure a la temptació d’un excés de protecció, sinó, establir normes clares i consistents.

§  Incrementar els interessos culturals, socials i recreatius. Si l’alcohol ocupava un lloc molt important per al jove o l’adolescent, ara s’han de substituir per unes altres coses. És important que se’ls orientin cap a una ocupació saludable del seu temps lliure, intentant desenvolupar alternatives creatives als seus espais d’oci, en els quals ells siguin protagonistes.

En les teves mans està

guanyar-lo

1 comentari:

  1. El alcohol es una droga mès.. l'únic que passa es que és una droga legalitzada. En la societat hi ha tantes coses que no s'entenen..

    ResponElimina